‘Unified by Invoicing’ is een revolutionaire platform dat een grote sprong voorwaarts is in de digitalisering van de sector. Het biedt de accountant en/of belastingconsulent financiële voordelen bij het ontvangen en verzenden van facturen, en brengt hen organisatorisch en administratief een grote stap dichter in de digitalisering van hun kantoor. Papierloze opslag van documenten. Voortdurende beschikbaarheid van de gegevens. Vlotte digitale communicatie met de klant. Het zijn maar enkele van de pluspunten. Als eerstelijnsadviseur van de ondernemingen kunnen de accountants en/of belastingconsulenten een voorbeeldfunctie uitoefenen en een rol spelen om bedrijven de weg naar digitalisering verder te helpen verwezenlijken, want ook zij (de bedrijven, kmo’s, cliënten van onze accountants/belastingconsulenten) kunnen hierop intekenen.

De context – enkele cijfers

Rond de eeuwwisseling waren slechts 15 providers actief in het aanbieden van elektronische facturatieplatformen. 15 jaar later zijn het er 1.500. Nochtans worden nog steeds 90 % van de facturen manueel verhandeld terwijl verwacht wordt dat de fiscale autoriteiten tegen 2025 enkel nog elektronische facturen zullen aanvaarden. Het verzenden van papieren facturen is 57 % duurder en het ontvangen ervan zelfs meer dan 60 % duurder dan de ontvangst van een digitale factuur (cijfers uit een wereldwijde studie van Bellentis uit mei 2017). Proximus becijferde dat België 3,5 miljard euro zou uitsparen (dit komt op 3,5 euro per factuur) mochten papieren facturen vervangen worden door digitale.

Rol van het IAB

“Digitalisering van de sector staat hoog op ons prioriteitenlijstje,” aldus ondervoorzitter Bart Van Coile, “vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om aan onze leden in een eerste fase en zeker al tot 2019 een gratis platform aan te bieden waarbij ze deze digitalisering kunnen doortrekken naar hun klanten. Een enquête van CFO barometer van eind 2016 bracht aan het licht dat het overstappen naar elektronische facturatie voor de CFO voor 67,1 % wordt ingegeven door kostenbesparing, maar voor maar liefst 83,6 % door efficiëntie-overwegingen. We zijn er dus van overtuigd dat de klanten van onze leden deze opportuniteit ten zeerste zullen toejuichen en er dus dankbaar van zullen gebruikmaken. Gedaan met de kartonnen dozen en de plaats verslindende archiefruimtes”.

Voordelen van het platform ‘Unified by Invoicing’

  • Het platform voorziet in de mogelijkheid om facturen te verzenden en te ontvangen tussen de accountant en de cliënt volgens keuze van de gebruiker (in een Dropbox, via e-mail) en deze te linken aan de boekhoudsoftware zodat de boeking geautomatiseerd wordt.
  • De documenten blijven beschikbaar gedurende drie jaar en kunnen worden gestuurd naar de overheid of naar confraters.
  • Gedaan met drukwerk en postzegels, met klasseerwerk en archiefruimte. En voor niet aangesloten particulieren is er eveneens de mogelijkheid, mits het e-mailadres geregistreerd is, om de verzending digitaal te laten gebeuren.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: